Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kurczak z chorizo w czerwonym winie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kurczak z chorizo w czerwonym winie - składniki:
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki igiełek rozmarynu
  • oliwa
  • 200 g chorizo
  • 4 kawałki kurczaka
  • 4 pałki z kurczaka
  • 2 puszki fasolki cannellini (po ok. 400 g; w zalewie)
  • 2 puszki pomidorów (po 425 ml; pokrojonych; w zalewie)
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (najlepiej węgierskiej wędzonej)
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka cukru (lub mniej)
  • sos Worcestershire do smaku
  • sól
  • pieprz
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • natka do posypania
Kurczak z chorizo w czerwonym winie - sposób przygotowania: Czosnek, cebulę oraz rozmaryn siekamy i podsmażamy kilka minut w brytfannie na 1-2 łyżkach oliwy. Wrzucamy pokrojone w kosteczkę chorizo i smażymy 3 minuty, mieszając. Odsuwamy podsmażone składniki na boki brytfanny, wkładamy kurczaka (skórką do dołu) i smażymy na rumiano. Po 2-3 minutach odwracamy mięso, smażymy kolejne 2-3 minuty. Dodajemy osączoną fasolę, pomidory razem z zalewą, wino, ocet i oba rodzaje papryki. Przyprawiamy do smaku cukrem, sosem Worcestershire oraz solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień do minimum i dusimy powolutku przez 2 godziny pod przykryciem. Od czasu do czasu odkrywamy i mieszamy. Przed podaniem posypujemy potrawę skórką z cytryny i posiekaną natką. Można podać z białym pieczywem.