Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą - spanakopita
Pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą - spanakopita - składniki:
Pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą - spanakopita - sposób przygotowania:
Masło rozpuszczamy w rondelku i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy zmiażdżony czosnek i za chwilę posiekane liście szpinaku. Pod koniec duszenia szpinaku dodajemy pomidory pokrojone w kostkę. Gotowy szpinak zostawiamy do przestygnięcia. Na koniec dodajemy pokruszoną fetę, mieszamy i doprawiamy. Z ciast filo ucinamy długie, szerokie paski. Masło rozpuszczamy do smarowania. Jeden pas ciasta smarujemy masłem i przykrywamy drugim i smarujemy pasłem. Na końcu ciasta dajemy 1 łyżkę nadzienia i zawijamy w trójkąt. Tak zawinięte ciasto smarujemy masłem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 15 minut aż się zarumieni.
Informacje o Pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą - spanakopita
-
Ciasto filo
Ciasto filo - kruche i pyszne! Ciasto filo to jeden z najbardziej charakterystycznych elementów kuchni greckiej. Dlatego mało kto wie, że ma ono pochodzenie tureckie. W języku greckim słowo "filo" oznacza liść. Nazwa ciasta wskazuje więc, że
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki