Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą - spanakopita

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą - spanakopita - składniki:
Pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą - spanakopita - sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy w rondelku i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy zmiażdżony czosnek i za chwilę posiekane liście szpinaku. Pod koniec duszenia szpinaku dodajemy pomidory pokrojone w kostkę. Gotowy szpinak zostawiamy do przestygnięcia. Na koniec dodajemy pokruszoną fetę, mieszamy i doprawiamy. Z ciast filo ucinamy długie, szerokie paski. Masło rozpuszczamy do smarowania. Jeden pas ciasta smarujemy masłem i przykrywamy drugim i smarujemy pasłem. Na końcu ciasta dajemy 1 łyżkę nadzienia i zawijamy w trójkąt. Tak zawinięte ciasto smarujemy masłem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 15 minut aż się zarumieni.

Informacje o Pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą - spanakopita

  • Ciasto filo

    Ciasto filo

    Ciasto filo - kruche i pyszne! Ciasto filo to jeden z najbardziej charakterystycznych elementów kuchni greckiej. Dlatego mało kto wie, że ma ono pochodzenie tureckie. W języku greckim słowo "filo" oznacza liść. Nazwa ciasta wskazuje więc, że