Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Zapiekanka z kurczaka curry
Zapiekanka z kurczaka curry - składniki:
Zapiekanka z kurczaka curry - sposób przygotowania:
Obieramy i siekamy szalotki. Kurczaka kroimy w paski. Kalafiora dzielimy na różyczki, odcinamy łodyżki i płuczemy pozostałe części. Obrywamy listki kolendry i siekamy. Wkładamy kalafiora do wrzątku w szybkowarze i gotujemy 15 min (mrożony wystarczy zblanszować). Rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kurczaka. Wyjmujemy go łyżką cedzakową i na tym samym tłuszczu złocimy szalotki. Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy pastę curry i gorącą wodę. Solimy, pieprzymy, mieszamy i pozostawiamy na niewielkim ogniu. Kalafiora zgniatamy na purée. Mieszamy go ze śmietaną i połową kolendry oraz z imbirem. Solimy do smaku. W naczyniu do zapiekania układamy kurczaka, wylewamy na wierzch sos szalotkowy z curry, posypujemy resztą kolendry i przykrywamy purée z kalafiora. Wreszcie posypujemy wszystko bułką tartą i pieczemy przez 25 min w 180 st. C, aż wierzch się wyzłoci. Podajemy gorące.
- 60 dag szalotek
- 6 pojedynczych piersi kurczaka
- 1.5 kg kalafiora (może być mrożony)
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 4 łyżki oliwy
- 250 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki pasty curry
- 200 ml gorącej wody
- sól
- pieprz
- 200 ml gęstej
- kwaśnej śmietany
- 1 szczypta suszonego imbiru
- 2 łyżki bułki tartej
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki