Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tort czekoladowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tort czekoladowy - składniki:
Tort czekoladowy - sposób przygotowania: Przygotuj ciasto: utrzyj mikserem żółtka z cukrem i brandy. Gdy masa będzie kremowa, gęsta i puszysta, dodaj pianę z białek (piana musi być bardzo sztywna, bo inaczej ciasto opadnie). Delikatnie połącz z orzechami i mąką. Ciastem napełnij tortownicę wyłożoną pergaminem, piecz około 40 minut w temp. 180 st. C. Ciasto ostudź w formie, a potem ostrożnie wyjmij. Przygotuj mus: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Śmietanę ubij na sztywno. W oddzielnym naczyniu ubij pianę z białek i cukru. Do stopionej i przestudzonej czekolady dodaj łyżkę lub dwie bitej śmietany, wymieszaj. Resztę śmietany połącz z pianą z białek i dodaj do czekolady, ostrożnie i delikatnie mieszając. Musem posmaruj wierzch i boki tortu, tak aby powstały nieregularne fale. Udekoruj truflami i listkami z czekolady.

Informacje o Tort czekoladowy

  • Menu dnia prosto z Austrii

    Menu dnia prosto z Austrii

    Położona na południowym wschodzie Austrii Styria słynie z pożywnych zup. Wśród nich znajduje się krem z dyni, serwowany najczęściej inną miejscową specjalnością - Kürbiskernöl, czyli olejem z pestek dyni. Zupa krem z dyni 1 mała dynia lub kawałek dyni ważący ok. 1 i1/2 kg 1 szalotka lu

  • Ciasto czekoladowe królowej Saby - wideo

    Ciasto czekoladowe królowej Saby - wideo

    "Mój ulubiony tort czekoladowy" - tak o tym cieście pisała Julia Child, autorka legendarnych książek kucharskich o sztuce francuskiej kuchni. Choć czekoladowe ciasto królowej Saby prezentuje się raczej skromnie, naprawdę jest godne królewskiego podniebienia. Zamiast

  • Tort Agnieszki

    im przecież lepiej niż każdej z nas. Poczuj się księżniczką i świętuj urodziny. Tort czekoladowy z migdałowymi waflami Wafle migdałowe: 4 białka 50 g cukru

  • Nowa Pijalnia Czekolady E.Wedel w Poznaniu

    Nowa Pijalnia Czekolady E.Wedel w Poznaniu

    , sorbety owocowe oraz lemoniady- wytworne ręcznie robione praliny i trufle,- rozmaite ciasta, desery i słodkie dania takie jak czekoladowe pierogi, naleśniki z owocami i czekoladą, tort czekoladowy czy tiramisu,- słone dania – idealne zarówno w porze śniadań, jak i lunchów m.in. delikatne sałatki

  • Blog tygodnia: Na kruchym spodzie

    Blog tygodnia: Na kruchym spodzie

    . Tort czekoladowy z Batidy. Jakież było moje szczęście, kiedy wreszcie udało mi się zrobić podobny. Przepis Kasi: Tarta z botwinką, oliwkami, orzeszkami piniowymi i rodzynkami To przepis będący połączeniem moich dwóch kulinarnych miłości: tart i