Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sos chili

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sos chili - składniki:
Sos chili - sposób przygotowania: Odkrój ogonki papryczek chili, strąki przekrój wzdłuż i usuń nasionka (jeśli chcesz, aby sos był mniej pikantny), a potem pokrój na kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę, przełóż do malaksera i zmiksuj na gładką pastę z kawałkami chili. Dodaj cukier i kawałki limonek, miksuj dalej, aż otrzymasz jednolitą masę. Przełóż do małej miseczki, dodaj wodę, ocet winny i sos rybny. Wymieszaj i od razu podawaj. Do sosu chili możesz dodać posiekaną świeżą kolendrę (lub inne zioła), posiekany imbir albo ananasy z puszki.

Informacje o Sos chili

  • Kalmary smażone z warzywami

    Kalmary smażone z warzywami

    Kalmary najczęściej jadamy w postaci usmażonych na złoto, panierowanych krążków. Czasem kalmarowe pierścionki pojawiają się w paelli albo zupach z owoców morza. Tu proponujemy kalmary w azjatyckim stylu - smażone na woku z warzywami i sosem chili. Przed smażeniem, kalmary

  • Obiad dla wielbicieli ostrych smaków

    Obiad dla wielbicieli ostrych smaków

    np. marki Kuhne 1 łyżka sosu chili np. marki Kuhne 3 białe papryki 4 łyżki oliwy z oliwek 200 g sera pleśniowego 2 łyżki zmielonego zielonego pieprzu 1 łyżka gałki muszkatołowej 1/2 szklanki śmietanki 30% szczypta soli Przygotowanie Gotujemy makaron. Białą paprykę kroimy na

  • Menu dnia z granitą jagodowo-imbirową

    Menu dnia z granitą jagodowo-imbirową

    cebuli 1 łyżka posiekanej natki kolendry 1 mały ząbek czosnku 2 łyżeczki słodkiego sosu chili 1 jajko 100 ml śmietanki 36-proc. 5 płaskich łyżek mąki 30 ml oliwy szczypta soli Sałatka z awokado: 1 duże awokado 1/2 małej czerwonej cebuli 2 czubate łyżki kaparów 3 łyżki czerwonego wytrawnego

  • Azjatyckie przekąski - wideo

    Azjatyckie przekąski - wideo

    ; szczypiorek, do zawiązania sakiewek   do podania: słodki sos chili i sos śliwkowy do smażenia: olej roślinny, np. słonecznikowy lub z orzeszków ziemnych   Wymieszaj wieprzowinę z dymką, czosnkiem, kolendrą

  • Menu dnia

    Menu dnia

    Słodka surówka z marchewki z dodatkiem jabłka i ananasa. Na pewno zjedna sobie uznanie młodszych domowników. Zobacz przepis na surówkę z marchewki, jabłka i ananasa Pikantne pałki z kurczaka, marynowane w sosie chili, ziarnach kolendry i kurkumie. Podawaj je z ryżem oraz cząstkami limonki

  • Antrykot

    Antrykot z grilla Antrykot marynowany Skrzydełka z kurczaka ze słodkim sosem chili

  • Kurczak rządzi

    Kurczak rządzi

    1.5 kg skrzydełek kurczaka olej do głębokiego smażenia 1/4 szklanki pokrojonego na kawałki masła 3 łyżki sosu chili 1.5 łyżki octu jabłkowego Dressing serowy: 1/2 szklanki majonezu 1/4 szklanki jogurtu 6 dag pokruszonego sera pleśniowego typu rokpol Oraz: 4 łodygi selera naciowego

  • Pita - inny sposób na kanapkę

    Pita - inny sposób na kanapkę

    cebule, pokrojone w plasterki 1 żółta papryka 3 łyżki octu balsamicznego 4 jajka 4 łyżki śmietany masło lub margaryna oliwa sos chili sól pieprz Pokrojoną w krążki cebulę zeszklij na patelni na rozgrzanej oliwie, a następnie dodaj ocet balsamiczny i odparuj, dopraw solą i ewentualnie pieprzem