Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Konfitura truskawkowa z cukrem żelującym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Konfitura truskawkowa z cukrem żelującym - składniki:
Konfitura truskawkowa z cukrem żelującym - sposób przygotowania: Jeśli nie chce nam się przez 20 minut smażyć truskawek, stale mieszając, potem zaś czekać, aż się zapasteryzują, pozostaje szybka metoda, czyli użycie cukru żelującego. Jeśli mamy cukier 1:1 (oznaczenie na torebce), mieszamy kilogram owoców z kilogramem cukru. Są też cukry typu 1:2 (wtedy dajemy 2 części owoców, 1 część cukru) i 1:3 (3 części owoców, 1 część cukru). Najsłodsze, ale i najbardziej trwałe, są przetwory z cukrem typu 1:1. Gotowanie trwa minutę lub dwie, a pasteryzować nie trzeba.