Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Suflety z ziemniaków i boczku
Suflety z ziemniaków i boczku - składniki:
Suflety z ziemniaków i boczku - sposób przygotowania:
Ziemniaki myjemy, wkładamy do zimnej wody. Gotujemy w mundurkach 25-30 min od chwili, gdy woda zawrze. Smarujemy kokilki 80 g masła i wstawiamy do lodówki na 10 min. Ziemniaki obieramy, zgniatamy na purée i łączymy z 40 g rozpuszczonego masła. Dodajemy gałkę, posiekany boczek (zachowujemy kilka plastrów do dekoracji), sól i pieprz. Ubijamy białka i delikatnie mieszamy z ziemniakami. Napełniamy masą kokilki, wygładzamy powierzchnię i pieczemy 15 min w 210 st. C, aż suflety lekko urosną i się zrumienią. Ozdabiamy plastrami podsmażonego boczku.
- 12 cienkich plastrów wędzonego boczku
- 1/2 kg ziemniaków
- 4 białka jajek (o temperaturze pokojowej)
- 80 g + 40 g miękkiego masła
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- sól i świeżo mielony pieprz
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki