Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Krewetki flambirowane

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Krewetki flambirowane - składniki:
  • 450 g surowych krewetek tygrysich
  • 3 łyżki oliwy czosnkowej
  • sok z 1 limonki
  • 3 łyżki wytrawnego białego wina
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 1 kieliszek koniaku
Krewetki flambirowane - sposób przygotowania: Krewetki płuczemy, obieramy i oczyszczamy, pozostawiając ogonki. Mieszamy oliwę czosnkową, sok z limonki, wino, sól, pieprz i cukier. Zanurzamy krewetki w marynacie i wstawiamy do lodówki na godzinę. Zwykłą oliwę rozgrzewamy na patelni. Podsmażamy krewetki (wraz z naciętą papryczką), tak by się lekko zrumieniły. Zdejmujemy z ognia, polewamy koniakiem, podpalamy i od razu podajemy.
Krewetki w kokosowej panierce