Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Szpajza

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Szpajza - składniki:
Szpajza - sposób przygotowania: Ubij pianę z białek. Oddzielnie utrzyj żółtka z cukrem. Ostrożnie połącz obie masy, uważając, aby piana nie opadła. Dodaj namoczoną i rozpuszczoną żelatynę (przepis na torebce). Krem podziel na 2 równe części, do jednej dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Do drugiej części dodaj kakao rozpuszczone w wódce, również wymieszaj. Obie masy wkładaj na przemian do pucharków koktajlowych, każdą warstwę wygładzaj łyżeczką. Możesz udekorować wisienką z konfitury albo wiśnią koktajlową. Rada: Na niedzielny deser przeważnie robi się jednolitą szpajzę cytrynową. Można ją przyrządzić łatwiej, miksując zastygającą galaretkę cytrynową (z torebki) z jajkami ubitymi z cukrem. Do szpajzy dodaje się czasami drobno startą skórkę cytrynową, w sezonie można podać ją z truskawkami albo wiśniami. Delikatny kremowy deser o mało poetycznej nazwie. Bo "die speise" to po niemiecku potrawa.

Informacje o Szpajza

  • Menu dnia [wynik głosowania na Facebooku]

    Menu dnia [wynik głosowania na Facebooku]

    Kuchnia Pols ka Dziś na naszej facebookowej stronie rozpoczęło się nowe głosowanie. Wejdź i ułóż z nami nowe  Menu dnia.   Tak, jak w zeszłym tygodniu w piątkowym Menu dnia mamy akcent śląski. Szpajza to oryginalny deser prosto z tej części Polski. Jak zwykle jest pomysłowo, prosto i niskim

  • Tradycyjna Wielkanoc u polskich blogerów

    Tradycyjna Wielkanoc u polskich blogerów

    szpajza cytrynowa, czyli deser z surowych jaj i soku z cytryny, przypominający konsystencją ptasie mleczko. Chrzan tarty z jajkami 5 jaj ugotowanych na twardo 4 łyżeczki chrzanu tartego 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka octu sól - do smaku Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy w