Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pieczeń z indyka w sosie karmelowym z cebulkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pieczeń z indyka w sosie karmelowym z cebulkami - składniki:
Pieczeń z indyka w sosie karmelowym z cebulkami - sposób przygotowania: Myjemy filety z indyka, osuszamy i wkładamy do miski. Przygotowujemy marynatę karmelową: rozgrzewamy głęboką patelnię z grubym dnem, wsypujemy cukier. Dolewamy wodę i podgrzewamy, cały czas mieszając. Mieszamy, aż kryształki cukru się rozpuszczą, a karmel uzyska bursztynowy kolor. Dodajemy powoli olej i nadal intensywnie mieszamy. Zdejmujemy patelnię z karmelem z ognia. Do masy stopniowo dodajemy sos sojowy, posiekany imbir, zmiażdżony w prasce czosnek i cynamon. Nacieramy marynatą filety, zalewamy je resztą płynu, który nam pozostał i odstawiamy pod przykryciem do lodówki na noc. Następnego dnia składamy oba filety razem i owijamy mocną bawełnianą nicią, by uformować pieczeń. Układamy mięso w żaroodpornym naczyniu, wlewamy marynatę. Obieramy cebule i dodajemy je do pieczeni w całości lub podzielone na połówki. Pieczemy indyka pod przykryciem, w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez godzinę i kwadrans. Pieczeń powinna być z wierzchu chrupiąca i mieć brązową skórkę.