Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Jarmuż z kasztanami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Jarmuż z kasztanami - składniki:
  • 1 kg liści jarmużu lub szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki mleka lub śmietanki
  • cukier
  • 25 dag jadalnych kasztanów
  • syrop ugotowany ze szklanki wody i szklanki cukru
Jarmuż z kasztanami - sposób przygotowania: Obrać z łodygi tylko drobne środkowe liście, sparzyć ukropem, ugotować w słonej wodzie, a odcedziwszy dobrze, gdy wszystka woda osiąknie, posiekać drobno i przefasować przez rzadkie sito. Zrobić zasmażkę z łyżki masła i pół łyżki mąki, rozprowadzić pół szklanką słodkiego mleka lub śmietanki, włożyć przefasowany jarmuż, dodać trochę cukru do smaku i zasmażyć razem. Osobno ugotować pół funta kasztanów, obrać z podwójnej łupy, usmażyć je w dość gęstym syropie i podając, obłożyć niemi jarmuż na półmisku. Rada: Jarmuż jest jarzyną czysto zimową, dobry jest dopiero wtedy, gdy przemarznie, inaczej jest gorzki. W smaku zbliżony do szpinaku. Są dwie odmiany jarmużu: zielony i czerwony, czyli fioletowy.