Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zupa-krem z cykorii

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zupa-krem z cykorii - składniki:
Zupa-krem z cykorii - sposób przygotowania: Cykorie obieramy z wierzchnich liści i ostrym nożykiem wycinamy głąb. Liście kroimy w kawałki. Masło rozpuszczamy w garnku do zupy, dodajemy cebulę, pora, selera oraz cykorię. Dusimy na średnim ogniu, często mieszając, aż warzywa zmiękną, ale się nie zrumienią. Wsypujemy mąkę, starannie mieszamy i smażymy przez minutę. Wlewamy gorący rosół, garnek przykrywamy i na małym ogniu gotujemy przez pół godziny, aż warzywa będą zupełnie miękkie. Zupę miksujemy, dodajemy sól i pieprz do smaku i zabielamy śmietanką. Zupę podajemy gorącą, posypaną natką lub szczypiorkiem, ewentualnie z grzaneczkami.

Informacje o Zupa-krem z cykorii

  • Menu z gruszkowo-migdałową tartą na deser

    Menu z gruszkowo-migdałową tartą na deser

    Jadasz cykorię tylko na surowo? Na ciepło, np. w formie kremowej zupy, też jest smaczna. W chłodniejsze dni warto dodać do niej nieco imbiru - wzbogaci smak i rozgrzeje. Krem z cykorii 4 cykorie 2 łyżki masła cebula biała część pora pokrojona w plasterki łodyga selera naciowego łyżka mąki l