Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pyzy z Bazaru Różyckiego

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pyzy z Bazaru Różyckiego - składniki:
Pyzy z Bazaru Różyckiego - sposób przygotowania: Tarte ziemniaki odstawiamy na godzinę, żeby puściły sok. Następnie przekładamy je do płóciennej ścierki, zawijamy w nią, skręcamy oba końce - każdy w przeciwną stronę - i odciskamy w ten sposób nadmiar soku. Starte ziemniaki mieszamy z ugotowanymi ziemniakami, jajkiem i mąką ziemniaczaną. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodajemy trochę mąki pszennej. Jeśli za gęste, dodajemy wody. Składniki farszu mieszamy i doprawiamy. Jeśli będzie za rzadki, dodajemy trochę tartej bułki, a jeśli za gęsty - mleka. Z masy ziemniaczanej formujemy okrągłe placuszki, na środku układamy farsz, zamykamy i formujemy kulki. Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Podajemy ze skwarkami.