Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pyzy z Bazaru Różyckiego
Pyzy z Bazaru Różyckiego - składniki:
Pyzy z Bazaru Różyckiego - sposób przygotowania:
Tarte ziemniaki odstawiamy na godzinę, żeby puściły sok. Następnie przekładamy je do płóciennej ścierki, zawijamy w nią, skręcamy oba końce - każdy w przeciwną stronę - i odciskamy w ten sposób nadmiar soku. Starte ziemniaki mieszamy z ugotowanymi ziemniakami, jajkiem i mąką ziemniaczaną. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodajemy trochę mąki pszennej. Jeśli za gęste, dodajemy wody. Składniki farszu mieszamy i doprawiamy. Jeśli będzie za rzadki, dodajemy trochę tartej bułki, a jeśli za gęsty - mleka. Z masy ziemniaczanej formujemy okrągłe placuszki, na środku układamy farsz, zamykamy i formujemy kulki. Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Podajemy ze skwarkami.
- Ciasto:
- 1 kg tartych ziemniaków
- 1/2 kg przeciśniętych przez praskę ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól
- Farsz:
- 200 g mielonego mięsa np. z rosołu
- 1 przesmażona
- drobno posiekana cebula
- 1/2 szklanki tartej bułki
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki