Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Jabłka i suszone śliwki
Jabłka i suszone śliwki - składniki:
Jabłka i suszone śliwki - sposób przygotowania:
Robimy syrop. Rozpuszczamy połowę cukru w 150 ml wody i połowie calvadosu, zagotowujemy. Zalewamy tym śliwki i odstawiamy na przynajmniej 30 min. Obieramy jabłka i kroimy je na ćwiartki. Dusimy w rondelku z resztą cukru, alkoholu i łyżką masła przez 8 min, mieszając. Pozostałe masło topimy z brązowym cukrem i smarujemy nim płaty ciasta filo. Kokilki napełniamy jabłkami i śliwkami do 2/3 wysokości, polewamy lekko syropem. Płaty filo lekko zgniatamy w dłoniach i układamy na owocach. Zapiekamy przez 8 minut w 170 st. C, aż ciasto się zrumieni.
Tarta z karmelizowanymi śliwkami - klucz do sukcesu
Informacje o Jabłka i suszone śliwki
-
Działamy pod przykrywką
migdałowymi. Pieczemy 25 minut. Jabłka i suszone śliwki (dla 6-8 osób) 150 g cukru 300 ml calvadosu 6 jabłek
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki