Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Gumbo z kaczki i kiełbasek andouille
Gumbo z kaczki i kiełbasek andouille - składniki:
Gumbo z kaczki i kiełbasek andouille - sposób przygotowania:
Kacze piersi myjemy, osuszamy i nacieramy z obu stron 2 łyżeczkami Esencji Emerila. Rozgrzewamy duży, ciężki garnek, wkładamy piersi skórą do dołu i smażymy 7 minut. Odwracamy, smażymy kolejne 7 minut i wyjmujemy z garnka (myjemy garnek, jeżeli pozostały w nim przypalone kawałeczki). Przygotowujemy roux, czyli zasmażkę. Do garnka ustawionego na średnim ogniu wlewamy olej i wsypujemy mąkę. Podgrzewamy, mieszając drewnianą łyżką, aż uzyskamy jednolitą zasmażkę koloru czekolady (jeśli przypalimy roux, myjemy garnek i zaczynamy od nowa, inaczej gumbo będzie gorzkie). W zależności od rodzaju oleju możemy potrzebować go nieco mniej lub więcej - celem jest otrzymanie roux o konsystencji mokrego cementu. Ile czasu nam to zajmie Jak mawia Emeril, popijając z butelki: "Jedno piwko, może dwa. Czyli około 20-25 minut". Do zasmażki dodajemy cebulę, selera, paprykę oraz czosnek i podgrzewamy 4-5 minut, mieszając. Wlewamy piwo, a następnie bulion. Dodajemy sól, tymianek, liście laurowe, chilli i pieprz oraz 5 łyżeczek Esencji Emerila. Wrzucamy kiełbaski, dokładnie wszystko mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy kacze piersi i gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godziny. Wyjmujemy piersi, studzimy, zdejmujemy i wyrzucamy skórę, a mięso rozdrabniamy i dodajemy do gumbo. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy. Rozlewamy zupę do głębokich talerzy, na środku każdej porcji kładziemy górkę ryżu i posypujemy szczypiorkiem oraz pietruszką.
* Esencja Emerila: 2,5 łyżki papryki w proszku, 2 łyżki soli, 2 łyżki czosnku granulowanego, 1 łyżka zmielonego czarnego pieprzu, 1 łyżka suszonej sproszkowanej cebuli, 1 łyżka sproszkowanego chilli, 1 łyżka suszonego oregano, 1 łyżka suszonego tymianku. Wszystkie składniki wsypujemy do słoika; zakręcamy i mieszamy, energicznie potrząsając. (Przepis z książki Emerila Lagasse'a "Every Day's a Party")
- 3 połówki piersi kaczki ze skórą
- 7 łyżeczek Esencji Emerila
- 1/2 szklanki oleju (lub więcej)
- 1 szklanka mąki
- 1.5 szklanki drobno posiekanej cebuli
- 3/4 szklanki drobno posiekanego selera naciowego
- 3/4 szklanki drobno posiekanej czerwonej
- zielonej lub żółtej papryki
- 2 łyżki drobno posiekanego czosnku
- 1 butelka ciemnego piwa (np. Żywiec Porter
- Guinness)
- 6 szklanek bulionu z kury
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 listki laurowe
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki chilli w proszku
- 750 g kiełbasek andouille pokrojonych w plastry o grubości 1 cm (można zastąpić hiszpańską chorizo albo polską kiełbasą wędzoną - gumbo będzie mniej autentyczne
- ale nie mniej pyszne)
- 5 szklanek ugotowanego ryżu
- 1 szklanka posiekanego szczypiorku
- 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki