Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Gumbo z kaczki i kiełbasek andouille

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Gumbo z kaczki i kiełbasek andouille - składniki:
  • 3 połówki piersi kaczki ze skórą
  • 7 łyżeczek Esencji Emerila
  • 1/2 szklanki oleju (lub więcej)
  • 1 szklanka mąki
  • 1.5 szklanki drobno posiekanej cebuli
  • 3/4 szklanki drobno posiekanego selera naciowego
  • 3/4 szklanki drobno posiekanej czerwonej
  • zielonej lub żółtej papryki
  • 2 łyżki drobno posiekanego czosnku
  • 1 butelka ciemnego piwa (np. Żywiec Porter
  • Guinness)
  • 6 szklanek bulionu z kury
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 listki laurowe
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki chilli w proszku
  • 750 g kiełbasek andouille pokrojonych w plastry o grubości 1 cm (można zastąpić hiszpańską chorizo albo polską kiełbasą wędzoną - gumbo będzie mniej autentyczne
  • ale nie mniej pyszne)
  • 5 szklanek ugotowanego ryżu
  • 1 szklanka posiekanego szczypiorku
  • 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
Gumbo z kaczki i kiełbasek andouille - sposób przygotowania: Kacze piersi myjemy, osuszamy i nacieramy z obu stron 2 łyżeczkami Esencji Emerila. Rozgrzewamy duży, ciężki garnek, wkładamy piersi skórą do dołu i smażymy 7 minut. Odwracamy, smażymy kolejne 7 minut i wyjmujemy z garnka (myjemy garnek, jeżeli pozostały w nim przypalone kawałeczki). Przygotowujemy roux, czyli zasmażkę. Do garnka ustawionego na średnim ogniu wlewamy olej i wsypujemy mąkę. Podgrzewamy, mieszając drewnianą łyżką, aż uzyskamy jednolitą zasmażkę koloru czekolady (jeśli przypalimy roux, myjemy garnek i zaczynamy od nowa, inaczej gumbo będzie gorzkie). W zależności od rodzaju oleju możemy potrzebować go nieco mniej lub więcej - celem jest otrzymanie roux o konsystencji mokrego cementu. Ile czasu nam to zajmie Jak mawia Emeril, popijając z butelki: "Jedno piwko, może dwa. Czyli około 20-25 minut". Do zasmażki dodajemy cebulę, selera, paprykę oraz czosnek i podgrzewamy 4-5 minut, mieszając. Wlewamy piwo, a następnie bulion. Dodajemy sól, tymianek, liście laurowe, chilli i pieprz oraz 5 łyżeczek Esencji Emerila. Wrzucamy kiełbaski, dokładnie wszystko mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy kacze piersi i gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godziny. Wyjmujemy piersi, studzimy, zdejmujemy i wyrzucamy skórę, a mięso rozdrabniamy i dodajemy do gumbo. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy. Rozlewamy zupę do głębokich talerzy, na środku każdej porcji kładziemy górkę ryżu i posypujemy szczypiorkiem oraz pietruszką. * Esencja Emerila: 2,5 łyżki papryki w proszku, 2 łyżki soli, 2 łyżki czosnku granulowanego, 1 łyżka zmielonego czarnego pieprzu, 1 łyżka suszonej sproszkowanej cebuli, 1 łyżka sproszkowanego chilli, 1 łyżka suszonego oregano, 1 łyżka suszonego tymianku. Wszystkie składniki wsypujemy do słoika; zakręcamy i mieszamy, energicznie potrząsając. (Przepis z książki Emerila Lagasse'a "Every Day's a Party")