Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sorbet miodowo-pomarańczowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sorbet miodowo-pomarańczowy - składniki:
Sorbet miodowo-pomarańczowy - sposób przygotowania: Obieramy 4 pomarańcze, usuwając albedo. Wycinamy fileciki spomiędzy błonek. Z resztek pomarańczy oraz dwóch pozostałych owoców wyciskamy sok i cedzimy go. Laski wanilii kroimy wzdłuż, wyskrobujemy ziarenka. Rozgrzewamy miód i dodajemy wanilię - laski i ziarenka. Zagotowujemy, wkładamy fileciki pomarańczy, gotujemy 10 minut, aż miód zgęstnieje, a pomarańcze będą szkliste. Studzimy, wyjmujemy wanilię. Połowę miodu pomarańczowego mieszamy z jogurtem, sokiem i winem. Wstawiamy masę do zamrażalnika. Po godzinie mieszamy, po kolejnych 30 minutach - znowu itd. co pół godziny, aż sorbet zamarznie. Na początku, gdy masa sorbetowa jest płynna, mieszamy rózgą - dzięki temu sorbet napowietrzy się i będzie puszysty. Mieszając sorbet, rozbijamy lód na igiełki; im częściej mieszamy, tym są mniejsze, a masa bardziej gładka i puszysta. Gdy sorbet zamarznie, "rozbijamy" go mikserem, aby go jeszcze bardziej napowietrzyć. Przed podaniem polewamy resztą pomarańczowego miodu. Rady:- Sorbet zamarznie szybciej w szerokim, płaskim naczyniu. Mieszanie rozpoczynamy jak wyżej (po godzinie zamrażania), ale robimy to częściej - co 15-20 minut. - Miód pomarańczowy można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Jeśli zrobimy go więcej, sprawdzi się jako sos do innych deserów lub jako dodatek do mięs albo sosu do pieczeni. - Nie zwiększamy podanej w przepisie ilości wina - im więcej damy alkoholu, tym trudniej będzie zamrozić sorbet.- Deser możemy również przygotować w maszynce do lodów.- Jeśli chcecie kupić niepryskane, dojrzałe na drzewie (nie w dojrzewalni) pomarańcze.