Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Bulion rybny na winie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Bulion rybny na winie - składniki:
  • 900 g resztek rybnych (głowy; ości; okrawki mięsa; część ryb można zastąpić np. pancerzykami krewetek czy langustynek)
  • 1 cebulę pokrojoną w piórka
  • 6 gałązek natki (bez listków; bo wywar ciemnieje)
  • 1 marchewkę pokrojoną w talarki 1 szklanka wytrawnego białego wina
  • tyle wody; aby składniki były przykryte
  • przyprawiamy łyżeczką soku z cytryny i szczyptą soli
Bulion rybny na winie - sposób przygotowania: Do garnka wkładamy: 900 g resztek rybnych (głowy, ości, okrawki mięsa; część ryb można zastąpić np. pancerzykami krewetek czy langustynek), 1 cebulę pokrojoną w piórka, 6 gałązek natki (bez listków, bo wywar ciemnieje), 1 marchewkę pokrojoną w talarki. Wlewamy szklankę wytrawnego białego wina oraz tyle wody, aby składniki były przykryte, przyprawiamy łyżeczką soku z cytryny i szczyptą soli. Zagotowujemy, odszumowujemy, gotujemy pół godziny na malutkim ogniu. Cedzimy przez sitko wyłożone gazą, poschłodzeniu zamrażamy w pojemniczkach. Uwaga: najlepszy wywar wychodzi narybach chudych, kucharze odradzają np. tłustą makrelę czy łososia. Rybny bulion jest - co oczywiste - podstawą zup rybnych (np. czystego rybnego consommé lub gęstych chowderów), dodajemy go do risotta z owocami morza, dorybnych sosów i auszpików - np. wigilijnego karpia w galarecie.

Informacje o Bulion rybny na winie

  • Hiszpańskie inspiracje [WYNIKI KONKURSU]

    Hiszpańskie inspiracje [WYNIKI KONKURSU]

    : Na oliwie podsmażamy cebulę, następnie dodajemy paprykę, czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy drobno posiekane pomidory i dusimy pod przykryciem przez kilka minut.  Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do garnka, a następnie zalewamy bulionem rybnym i winem