Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Kurczak z kuskusem i buraczanym sosem
Kurczak z kuskusem i buraczanym sosem - składniki:
Kurczak z kuskusem i buraczanym sosem - sposób przygotowania:
Przygotowujemy marynatę: do bulionu dodajemy zioła (bouquet garni), roztarty ząbek czosnku i dwa buraki pokrojone w kostkę. Udka kurczaka kroimy na pół (oddzielamy podudzia od pałek) i wkładamy do marynaty. Zostawiamy na 12 godzin w chłodnym miejscu. Trzeciego buraka i marchewki kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie (w osobnych rondelkach), do momentu aż będą miękkie. Odcedzamy. Udka kurczaka gotujemy 30 minut w marynacie (czas gotowania liczymy od chwili, kiedy marynata zawrze). Zwywaru wyjmujemy ugotowanego kurczaka, zioła iburaki. Buraki miksujemy z 1/2 litra przecedzonego wywaru, gotujemy na mocnym ogniu, aż płyn odparuje o 1/4. Kuskus wsypujemy do miski, dodajemy pokrojone na kawałeczki masło, solimy i pieprzymy. Zalewamy gorącą wodą (powinna przykryć kaszę mniej więcej na palec). Przykrywamy i zostawiamy na kilka minut. Gdy kasza spęcznieje, przekładamy ją na talerze i podajemy z kurczakiem oraz ugotowanymi marchewkami iburakami. Polewamy sosem buraczanym, posypujemy rodzynkami.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki