Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kurczak z kuskusem i buraczanym sosem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kurczak z kuskusem i buraczanym sosem - składniki:
Kurczak z kuskusem i buraczanym sosem - sposób przygotowania: Przygotowujemy marynatę: do bulionu dodajemy zioła (bouquet garni), roztarty ząbek czosnku i dwa buraki pokrojone w kostkę. Udka kurczaka kroimy na pół (oddzielamy podudzia od pałek) i wkładamy do marynaty. Zostawiamy na 12 godzin w chłodnym miejscu. Trzeciego buraka i marchewki kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie (w osobnych rondelkach), do momentu aż będą miękkie. Odcedzamy. Udka kurczaka gotujemy 30 minut w marynacie (czas gotowania liczymy od chwili, kiedy marynata zawrze). Zwywaru wyjmujemy ugotowanego kurczaka, zioła iburaki. Buraki miksujemy z 1/2 litra przecedzonego wywaru, gotujemy na mocnym ogniu, aż płyn odparuje o 1/4. Kuskus wsypujemy do miski, dodajemy pokrojone na kawałeczki masło, solimy i pieprzymy. Zalewamy gorącą wodą (powinna przykryć kaszę mniej więcej na palec). Przykrywamy i zostawiamy na kilka minut. Gdy kasza spęcznieje, przekładamy ją na talerze i podajemy z kurczakiem oraz ugotowanymi marchewkami iburakami. Polewamy sosem buraczanym, posypujemy rodzynkami.