Owoce w syropie
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki wytrawnego sherry
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 pomarańcza
- 2 szklanki kawałków ananasa (świeżego lub z puszki)
- 1 szklanka owoców liczi (z puszki)
Informacje o Owoce w syropie
-
Sposób na gęste przetwory
Konfitura z cukrem Konfitury przyrządza się poprzez gotowanie owoców w syropie cukrowym lub zagęszczonym soku z winogron. Konfitura jest rzadsza od dżemu, za to owoce pozostają w dużych kawałkach lub w całości zawieszone w aromatycznym syropie. Aby przygotować konfitury, na 1
-
Gruszki - 3 pomysły na deser
. Wyjmij owoce z syropu, odstaw na bok. Zwiększ ogień pod syropem i gotuj ok. 15 minut, aż syrop zmniejszy swoją objętość do 1/3. Ugotowane gruszki podawaj w płytkich miseczkach, pokropione syropem. 4 gruszki, 500 ml czerwonego, wytrawnego wina, 150 g cukru, 1 laska wanilii, 1/2 laski cynamonu, do
-
Idealne gofry z cukrem trzcinowym
Dodatkowo: 50-100g gorzkiej czekolady, posiekanej 3 łyżki kakao olej do natłuszczenia gofrownicy Dodatki do podania: bita śmietana dowolne owoce Syrop Trzcinowy Złocisty Diamant Sposób przygotowania: Składniki na ciasto, poza białkami, zmiksować. Białka ubić na sztywno i dokładnie połączyć z ciastem
-
Rozgrzej się w zimowe wieczory syropami z limitowanej serii Sekrety Smaku marki Herbapol
Jesień i zima oferują nam coraz dłuższe wieczory, które chętnie spędzamy w domowym zaciszu. Dobra książka, film oraz kubek gorącego napoju z plasterkami owoców oraz syropem Sekrety Smaku od Herbapolu to świetny pomysł na umilenie sobie jesiennego wieczoru. W nowej, limitowanej edycji tych
-
Menu dnia we wschodnim stylu
) dowolnych owoców w syropie 1/4 szklanki wody 2 łyżki miodu kilka kropli olejku waniliowego 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 i 1/2 szklanki ugotowanego brązowego ryżu 1 szklanka mleka (3.2-proc.) W rondelku wymieszaj plasterki banana i osączone owoce, wodę
-
Ciasto na środę
placków, do brzegów doklejamy rant z wąskich pasów ciasta (także smarujemy go jajkiem). Na spód wykładamy owoce i syrop (bez nasion), na wierzch kładziemy drugi placek, mocno sklejamy brzegi. Resztę jajka mieszamy z mlekiem, smarujemy ciasto i nacinamy w kratkę. Pieczemy przez 25 minut
-
Nie lada lemoniada
Do średniego rondelka wlej 2 szklanki wody, dodaj cukier i pokrojone w kawałki brzoskwinie (nie musisz ich obierać). Gotuj na małym ogniu przez ok. 15-20 minut, aż owoce będą zupełnie miękkie. Odstaw do ostudzenia. Przestudzone owoce w syropie zmiksuj na gładkie puree, a następnie przetrzyj przez
-
Bakaliowe lato
zgęstnieje. Wydrylowane i oczyszczone owoce zalewamy syropem cukrowym i gotujemy na małym ogniu, stale mieszając, aby owoce nie przywarły do dna garnka. Gotujemy do momentu, jak masa zgęstnieje, a owoce staną się szkliste. Na koniec dodajemy płatki migdałowe Bakalland. Gotową marmoladę przekładamy do
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki