Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Beza z kremem cytrynowym
Beza z kremem cytrynowym - składniki:
Beza z kremem cytrynowym - sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 150 st. C. Przygotowujemy bezę: ubijamy pianę z białek. Powoli wsypujemy cukier, cały czas miksując, a potem przełączamy mikser na najwyższe obroty i ubijamy przez kilka minut, aż powstanie lśniąca, gładka masa - jeśli rozetrzemy w palcach trochę tej masy i wyczujemy nieroztarte kryształki cukru, to znak, że trzeba miksować dalej. Na blachę do pieczenia wyściełaną pergaminem wykładamy masę bezową, tworząc prostokąt o grubości 5 cm. Pieczemy (a właściwie suszymy) przez godzinę na środkowej półce piekarnika. W tym czasie robimy krem: podgrzewamy na małym ogniu mleko ze skórką cytrynową. Ucieramy żółtka z cukrem, wlewamy do nich trochę gorącego mleka i miksujemy. Tę mieszaninę wlewamy do pozostałego mleka. Podgrzewamy na malutkim ogniu, nie przerywając ucierania, aż krem zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Wyjmujemy z piekarnika bezę, czekamy około 15 minut, aż ostygnie. Potem nakładamy na nią krem cytrynowy, skrapiamy pastą waniliową, posypujemy pokruszonymi orzechami, małymi kawałeczkami banana i pestkami granatu. Na koniec ścieramy na wierzch gorzką czekoladę.
Informacje o Beza z kremem cytrynowym
-
Jak zrobić bezy?
piany z białek – tak, żeby poszczególne bezy nie sklejały się ze sobą;- gotować na mleku około 4-5 minut i wyjąć łyżką cedzakową i osuszyć na ściereczce.Zobacz inne przepisy na bezy: Tarta z bezą i porzeczkami Beza z kremem cytrynowym Beza z wiśniami Naleśniki z owocami i bezą Beza Pavlova
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki