Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Jęczmienne kaszotto z bazylią i cytryną

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Jęczmienne kaszotto z bazylią i cytryną - składniki:
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 spore cebule
  • 1.5 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • 2 łyżki pokrojonej w paseczki bazylii
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1/4 szklanki śmietanki 36%
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
Jęczmienne kaszotto z bazylią i cytryną - sposób przygotowania: Rozgrzewamy oliwę w rondlu o grubym dnie. Szklimy posiekaną cebulę, wsypujemy kaszę, smażymy, mieszając, aż ziarenka pokryją się tłuszczem - około 2 minut. Wlewamy wino, gotujemy, mieszając, aż kasza je wchłonie. Wlewamy - porcjami, po małej chochelce na raz - gorący bulion, mieszając. Gdy zużyjemy cały bulion, a kasza się zagotuje, przykrywamy rondel i pozostawiamy go na malutkim ogniu na 8-10 minut. W tym czasie krótko obgotowujemy groszek w osolonej wodzie - powinien pozostać jędrny. Gdy kasza wciągnie cały bulion i zrobi się miękka (jeśli nie jest, trzeba pogotować jeszcze trochę), zdejmujemy rondel z ognia, wsypujemy groszek, parmezan, bazylię i skórkę z cytryny. Wlewamy śmietankę i sok cytrynowy, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy od razu.