Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Modra kapusta

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Modra kapusta - składniki:
Modra kapusta - sposób przygotowania: Kapustę oczyść z uszkodzonych zewnętrznych liści. Przekrój, wytnij głąb, a połówki poszatkuj. Włóż do garnka, zalej posoloną wodą i ugotuj do miękkości. Boczek pokrój w kostkę i wysmaż na chrupko na suchej patelni. Dodaj posiekaną cebulę i smaż tylko tak długo, aż się zeszkli. Dodaj do osączonej kapusty, przypraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem. Uwaga: niektóre panie domu zastępują winny ocet sokiem z cytryny, inni dodają na koniec starte kwaśne jabłko.

Informacje o Modra kapusta

  • Jak zrobić kluski śląskie?

    Jak zrobić kluski śląskie?

    Jak zrobić kluski śląskie? To warto wiedzieć do przygotowania klusek śląskich wybieramy ziemniaki mączyste wgłębienie w kluskach śląskich służy równomiernemu ugotowaniu klusek oraz zatrzymaniu sosu w zagłębieniu kluski śląskie to bardzo popularne danie na Dolnym i Górnym Śląsku Jak zrobić klusk

  • Qmasz kasze? Sięgaj do tradycji

    Qmasz kasze? Sięgaj do tradycji

    Jaglane placuszki śniadaniowe, krupnik dyniowy z wędzoną śliwką, a może modra kapusta z kaszą owsianą i mango? W książce Mai Sobczak znajdziecie ponad 70 przepisów na pachnące, zdrowe i smaczne dania, które dodają sił

  • Qmam kasze, czyli powrót do korzeni [PRZEPISY Z KSIĄŻKI]

    Qmam kasze, czyli powrót do korzeni [PRZEPISY Z KSIĄŻKI]

    Wyciskacz do cytru... Termisil Naczynie żaroodpor... Emsa 139240000 Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Ten przepis powstał dla mojego syna. Od zeszłego roku stał się mango monsterem. (1-2 porcje) 4 łyżki kaszy owsianej pół główki modrej kapusty

  • Zupa rakowa i kiszone rydze w Folwarku Ustronie. Bogactwo kulinarnych mikroregionów

    Zupa rakowa i kiszone rydze w Folwarku Ustronie. Bogactwo kulinarnych mikroregionów

    , jak choćby kluski śląskie z roladą wołową i modrą kapustą. Według sezonu Ile by nie było różnic, tyle będzie podobieństw, ale najważniejsze jest to, aby z pieczołowitością pielęgnować pamięć naszej tradycji i chronić ją przed zapomnieniem

  • Gdzie na wakacje, jeśli lubisz dobrze zjeść? Letni kulinarny przewodnik po Polsce

    Gdzie na wakacje, jeśli lubisz dobrze zjeść? Letni kulinarny przewodnik po Polsce

    tradycje różnych narodowości. Znajdziemy tu specjały niemieckie, np. smażony ser domowy, czeskie kluski na parze (zwane na Śląsku buchtami), czy typowe "polskie klasyki", takie jak rosół czy żur. Najlepiej rozpoznawalnym w kraju śląskim daniem jest rolada, podawana z tzw. modrą kapustą i pyzami

  • Schab ze śliwką, wiśnią czy... kiełbasą? [9 przepisów]

    Schab ze śliwką, wiśnią czy... kiełbasą? [9 przepisów]

    pieczenia posyp roladę kminkiem. Gotowy schab wyjmij i pokrój w plastry, a do sosu z pieczenia wlej mąkę rozprowadzoną w połowie szklanki wody (albo śmietany) i zagotuj, mieszając. Sosem polej mięso, podawaj z modrą kapustą i kluskami. Taniec z garami - sposób na schab po mazursku

  • Tradycyjna Wielkanoc u polskich blogerów

    Tradycyjna Wielkanoc u polskich blogerów

    gumiklyjzy oraz żelazne kluski, czyli szare kluski, do tego modra kapusta i nieodzowny rosół, czyli nudelzupa. Oczywiście na stole nie może zabraknąć żuru na zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem. Na obiad podawany jest także schab po sztygarsku nadziewany białą kiełbasą albo śląską kiełbasą, do tego śląski