Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Polędwica z sarny w musie grzybowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Polędwica z sarny w musie grzybowym - składniki:
  • 40 dag polędwicy z sarny
  • masło z oliwą do smażenia
  • 20 dag piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 dag borowików lub kurek
  • 10 dag czarnych porzeczek
  • 100 ml sosu pieczeniowego (może być z torebki)
  • 100 ml czerwonego słodkiego wina (madery)
  • 1 otrzewna wieprzowa (można zamówić u rzeźnika) lub folia aluminiowa
  • sól
  • pieprz
  • jałowiec
  • 1 jajko
Polędwica z sarny w musie grzybowym - sposób przygotowania: Polędwicę oczyść z błon, natrzyj solą i pieprzem, obsmaż na maśle z oliwą. Posiekaj pół cebuli i czosnek, zeszklij na tłuszczu ze smażenia. Dodaj oczyszczone grzyby (borowiki pokrojone w kostkę, kurki w całości), smaż, aż odparuje sok, który z nich wypłynie. Przypraw do smaku. Zrób mus: zmiel mięso kurczaka, dokładnie wymieszaj z jajkiem i ostudzonymi grzybami, przypraw do smaku solą i pieprzem. Rozłóż na blacie płaty otrzewnej, ułóż na nich najpierw warstwę musu, a na niej polędwicę z sarny. Zawiń tak, aby mięso było dokładnie otulone musem. Jeśli nie kupiłaś otrzewnej, zawiń roladę w folię aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, piecz około 20 minut. Na niedużej ilości masła zeszklij resztę posiekanej cebuli razem z kilkoma rozgniecionymi ziarnami jałowca oraz porzeczkami (ładną gałązkę porzeczek odłóż do dekoracji). Wlej wino, odparuj do 2/3 objętości, dodaj sos pieczeniowy, wymieszaj, gotuj chwilę i przetrzyj przez sitko. Rozwiń mięso, jeśli piekłaś je w folii (otrzewna się wytopi), podawaj z sosem, ozdób gałązką porzeczek. Dobrym dodatkiem są placki ziemniaczane.