Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zrazy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zrazy - składniki:
Zrazy - sposób przygotowania: Mięso rozbij delikatnie tłuczkiem. Ogórek, cebulę i boczek pokrój w dość cienkie słupki. Płaty mięsa posmaruj z jednej strony musztardą, ułóż na nich ogórek, cebulę i boczek, posyp solą i grubo mielonym pieprzem. Załóż dłuższe brzegi mięsa ponad nadzieniem, a potem zwiń w rolady i obwiąż białą bawełnianą nicią. W brytfannie rozgrzej smalec lub olej i obsmaż na nim rolady. Potem przykryj brytfannę, wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i piecz do miękkości, podlewając od czasu do czasu wodą, a jeszcze lepiej - bulionem wołowym.

Informacje o Zrazy

  • Pan Tadeusz, czyli ostatnie zrazy na Litwie

    Pan Tadeusz, czyli ostatnie <strong>zrazy</strong> na Litwie

    grochówki, którą Niemcewicz uraczył gości, i której zapach w chwili recytacji wieszcza snuł się po salonie. Starym wojakom widać nie wystarczała strawa duchowa, którą trzynastozgłoskowcem dostarczał im mistrz. Raczej można przypuszczać, że opisy bigosu litewskiego, chołodźca, zrazów, kapłonów czy barszczu

  • Kiełbasa Myśliwska Sucha z szynki z Chrzanowa

    Kiełbasa Myśliwska Sucha z szynki z Chrzanowa

    Chrzanowa świetnie pasuje do sałatek i kanapek zwłaszcza tych z dodatkiem ogórków kwaszonych. Ze względu na charakterystyczny aromat wędzenia doskonale sprawdzi się jako nadzienie do roladek z piersi kurczaka lub zrazów. Dobrym pomysłem na pyszny i sycący obiad będzie dodanie pokrojonej w kostkę kiełbasy do

  • Suszone podgrzybki Devaldano - niezastąpione w kuchni, smaczne i wyśmienicie aromatyczne nie tylko w święta!

    Suszone podgrzybki Devaldano - niezastąpione w kuchni, smaczne i wyśmienicie aromatyczne nie tylko w święta!

    starannością. Devaldano wybiera tylko świeże, zdrowe grzyby pochodzące z polskich lasów. Powolny proces suszenia pozwala zachować w nich to, co najcenniejsze – maksimum smaku i aromatu. Podgrzybki suszone Devaldano nadadzą charakteru wszelkim potrawom, od barszczu przez krokiety, bigos, faszerowane zrazy

  • Dwa dni w Rzymie

    Dwa dni w Rzymie

    ; 8 plastrów wołowiny na zrazy   sól i pieprz do smaku   15 dag cienkich plastrów prosciutto crudo   1/2 szklanki oliwy

  • Antrykot

    się m.in. do steków, medalionów, gulaszów i zrazów. Niektórym wielbicielom antrykotów trudno wyobrazić sobie sezon grillowi bez tego przysmaku. Jego ciekawy smak to zasługa specyficznej budowy. Tego typu mięso jest obrośnięte błonami i tłuszczem. Uzyskuje się je z długiego

  • Kasza

    Wydaje się niemodna. Chwali się ją za wartości odżywcze. Ale traktuje typowo. Zbyt zwyczajnie. Gryczana jak zwykle - ze zrazami i kiszonym ogórkiem. Niby tak. Nie mogę nic powiedzieć. Kasza perłowa to krupniczek. Tę zupę lubię. Szkoda, że w wiosennej kuchni kaszy brak. A

  • Polskie danie dla Europy - Hubertówka na Trójniaku

    "Qchnię Artystyczną". Kiedy cudzoziemcy odwiedzają restaurację, często pytają, co polskiego można tu zjeść. Zmieniają się ich upodobania. Coraz rzadziej chcą spróbować zrazów z kaszą gryczaną czy grzybowej w chlebie. Chętniej zamawiają koperkową z lanymi kluseczkami lub pierogi z białym serem

  • Wszystko co się da, ze świni

    Wszystko co się da, ze świni

    duszonej wieprzowiny można przygotować pieczeń duszoną, zrazy, gulasz czy np. sztukę mięsa w dowolnym sosie. Do duszenia nadają się również szynka - na zrazy czy pieczeń, żeberka, łopatka - na gulasz i biodrówka. Potrawy przyrządza się najpierw obrumieniając je, a później dodać