Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Wege klopsiki z pikantnym dipem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Wege klopsiki z pikantnym dipem - składniki:
Wege klopsiki z pikantnym dipem - sposób przygotowania: Ciecierzycę odcedzamy z zalewy, płuczemy i miksujemy w blenderze wraz z cukinią, groszkiem i przyprawą garam masala. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy mąkę oraz drobno posiekaną natkę, mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy placuszki lub kuleczki o średnicy 2-3 cm. Smażymy w głębokim oleju w garnku  lub woku przez 2-3 minuty. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Robimy dip: siekamy chilli (wyrzucamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych  potraw), skrapiamy połową soku z limonki, dodajemy jogurt wymieszany z resztą soku z limonki, doprawiamy solą  i pieprzem, mieszamy. Przekładamy do miseczki, podajemy do klopsików.
Spaghetti z klopsami mięsnymi i sosem pomidorowym