Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Korma z kurczaka po królewsku (Royal chicken korma)

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Korma z kurczaka po królewsku (Royal chicken korma) - składniki:
  • 4 łyżki 36% śmietanki
  • 1 łyżeczka nitek szafranu
  • 5-6 łyżek oleju z orzeszków ziemnych (lub kukurydzianego)
  • 12 całych kapsułek kardamonu
  • 4 kawałki (średnie) cynamonu
  • 6 listków laurowych
  • 2.3 kg kawałków kurczaka (samo mięso
  • bez skóry i kości)
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki startego świeżego korzenia imbiru
  • 8 ząbków czosnku
  • 4 łyżki całych obranych migdałów
  • 4 łyżki sułtanek
  • 2 łyżki mielonej kolendry
  • 1 łyżka mielonego kuminu
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1/2 łyżeczki garam masala
Korma z kurczaka po królewsku (Royal chicken korma) - sposób przygotowania: Podgrzewamy śmietankę, namaczamy w niej szafran i odstawiamy na 2-3 godziny. W głębokiej patelni lub brytfannie rozgrzewamy olej, wrzucamy kardamon, cynamon i listki laurowe, mieszamy. Wkładamy tyle kawałków kurczaka, aby były rozłożone w jednej warstwie. Obsmażamy je z obu stron na złoty kolor, przekładamy do miski, starając się nie wyjmować z brytfanny przypraw. W ten sam sposób obsmażamy pozostałe kawałki kurczaka i odkładamy je do miski. Na patelnię (lub do brytfanny) wkładamy pokrojoną w półplasterki cebulę i mocno rumienimy. Dodajemy imbir i roztarty czosnek, smażymy minutę. Wkładamy migdały, sułtanki, wsypujemy kolendrę i kumin. Mieszamy, a potem ponownie wkładamy na patelnię podsmażone wcześniej kawałki kurczaka wraz z całym sokiem, który wypłynął z mięsa. Dodajemy jogurt, solimy i przyprawiamy pieprzem kajeńskim. Znowu mieszamy, zagotowujemy, częściowo przykrywamy patelnię. Dusimy 10-12 minut na średnim ogniu. Zwiększamy ogień i gotujemy bez pokrywki jeszcze chwilę, aby sos odparował, zgęstniał i ładnie obkleił kawałki mięsa. Teraz wlewamy śmietanę z szafranem, dodajemy garam masala i pół szklanki wody. Przykrywamy i gotujemy jeszcze 5 minut - tym razem na malutkim ogniu. Przed podaniem można usunąć z potrawy kapsułki kardamonu, cynamon i listki laurowe. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem - można go zabarwić na żółto szafranem lub kurkumą.