Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Torta Bolognese

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Torta Bolognese - składniki:
Torta Bolognese - sposób przygotowania: Zagniatamy kruche ciasto z podanych składników i odstawiamy do lodówki na godzinę. W międzyczasie przygotowujemy farsz: ser rozdrabniamy widelcem. Liście szpinaku i pęczek natki dokładnie myjemy, osuszamy i drobno siekamy nożem albo za pomocą malaksera. Dokładnie mieszamy z serem. Dodajemy 4 jajka rozbite wcześniej mikserem, całość mieszamy. Nadzienie doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy szczyptę szafranu i miękkie masło. Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy. Jednym kawałkiem wykładamy dno i brzegi nasmarowanej masłem tortownicy. Nakładamy farsz i przykrywamy całość drugą częścią ciasta, dokładnie zlepiając jego brzegi ze spodnią warstwą ciasta. Pieczemy w 225°C przez około 15 minut, po czym wyjmujemy ciasto i pędzlujemy jego wierzch rozkłóconym żółtkiem z dodatkiem szafranu. Tort wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy 45-50 minut. Podajemy letni lub zimny.