Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Nalewka morelowa na półtoralitrowy słój

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Nalewka morelowa na półtoralitrowy słój - składniki:
Nalewka morelowa na półtoralitrowy słój - sposób przygotowania: Morele myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki. Połówki owoców wkładamy do umytego, wyparzonego i osuszonego słoja. Zasypujemy cukrem, wkładamy laskę wanilii i cynamon. Wlewamy wódkę, delikatnie mieszamy, zakręcamy słój. Odstawiamy w nasłonecznione miejsce na 3 tygodnie, raz lub dwa razy dziennie lekko potrząsamy słojem - to konieczne, aby cukier się całkowicie rozpuścił (uwaga: owoce muszą być przykryte płynem, inaczej ściemnieją. Jeśli trzeba, dodajemy więcej alkoholu lub cukru). Po tym czasie cedzimy nalewkę przez sitko wyłożone gazą. Odstawiamy w ciemne miejsce, po dwóch dniach ponownie cedzimy - najlepiej przez papierowy filtr do kawy. Czekamy kolejny tydzień, a jeśli zauważymy, że w nalewce pozostał jeszcze osad, cedzimy ponownie. Przefiltrowaną nalewką napełniamy wyparzone i osuszone butelki - nasza morelówka powinna dojrzeć w ciągu miesiąca.