Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kurczak w burgundzie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kurczak w burgundzie - składniki:
Kurczak w burgundzie - sposób przygotowania: UWAGA: kurczak wymaga marynowania przez 12-24 godziny Kurczaka kroimy na porcje, usuwamy tłuszcz i zachowujemy go. Robimy marynatę. Marchew kroimy w talarki. Cebulę, szalotkę, czosnek, zioła siekamy i mieszamy z winem (z którego odlewamy 2 łyżki) i oliwą, dodając goździki, pieprz oraz marchew. Wkładamy do marynaty mięso i odstawiamy na 12-24 godziny. Słoninę zalewamy szklanką wody i gotujemy ok. 5 min. Wyjmujemy ją z garnka i kroimy w kostkę razem z tłuszczem z kurczaka. Topimy ok. 10 min. Odsączamy kurczaka z marynaty i dodajemy go do skwarek. Obsmażamy ze wszystkich stron ok. 5 min. Posypujemy mąką i smażymy     na dużym ogniu ok. 5 min. Skrapiamy 2 łyżkami wina i jeszcze chwilę smażymy. Dodajemy odsączone zioła i jarzyny z marynaty. Potrawę mieszamy i polewamy winem z marynaty i szklanką wody. Dodajemy przecier pomidorowy, solimy i pieprzymy. Przykrywamy garnek i dusimy na maleńkim ogniu ok. 1,5 godz. W tym czasie na niewielkim ogniu na połowie masła obsmażamy na złoto małe cebulki. Dodajemy je do kurczaka godzinę przed końcem duszenia. Pieczarki kroimy na ćwiartki i złocimy na reszcie masła. Dodajemy je do kurczaka 15 minut przed końcem duszenia. Odcedzamy kurczaka z sosu razem z grzybami i słoniną. Sos gotujemy jeszcze przez chwilę. Wątróbkę mielemy w mikserze i dodajemy do sosu. Gotujemy jeszcze 5 minut, mieszając. Zdejmujemy potrawę z ognia i polewamy kurczaka sosem.