Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierogi z buraka z farszem migdałowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pierogi z buraka z farszem migdałowym - składniki:
  • (na 30-40 sztuk)
  • 1 duży burak
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej
  • 1 szklanka (namoczonych przez noc) migdałów
  • sok z 1 cytryny
  • po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
Pierogi z buraka z farszem migdałowym - sposób przygotowania: Buraka obieramy i kroimy w cienkie plastry o grubości 1 mm, najlepiej na szatkownicy. Mieszamy oliwę, sok z cytryny i sól. Powstałą marynatą polewamy plastry buraka i marynujemy je co najmniej przez godzinę. W tym czasie obieramy ze skórek namoczone przez noc migdały. Miksujemy z pozostałymi składnikami farszu na gładką masę, w razie potrzeby dodając odrobinę wody (konsystencja farszu powinna przypominać gęsty twarożek). Nakładamy po łyżeczce farszu na środek każdego marynowanego plastra buraka i składamy plastry na pół. "Pierogi" można podać z zieloną salsą. przepis: restauracja witariańska Surya
4 sposoby na zawijanie pierogów