Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zupa szparagowo-waniliowa

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zupa szparagowo-waniliowa - składniki:
Zupa szparagowo-waniliowa - sposób przygotowania: Zagotowujemy wodę z odciętymi końcówkami i obierkami ze szparagów, zmniejszamy ogień, gotujemy ok. 15 min. Odcedzamy. Wlewamy wywar z powrotem do garnka, zagotowujemy i dodajemy łyżkę masła, dużą szczyptę soli, cukier, nasiona i laskę wanilii oraz szparagi w kawałkach. Gotujemy na małym ogniu 15 min lub do chwili, aż szparagi będzie można zmiażdżyć widelcem. Przecedzamy, pozbywając się tylko laski wanilii. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki masła, dodajemy mąkę i mieszamy, aż się połączą. Szklanka po szklance dodajemy wywar. Wciąż mieszamy, aż cały wywar zostanie wykorzystany. Dodajemy szparagi i podgrzewamy zupę. Miksujemy na gładką masę, dodajemy śmietanę, solimy, doprawiamy gałką i pieprzem. Pozostałe masło rozgrzewamy na patelni, podsmażamy szynkę na chrupko i podajemy z zupą.

Informacje o Zupa szparagowo-waniliowa

  • Atrakcyjny chudzielec

    Atrakcyjny chudzielec

    powinny pozostać twardawe. Osączamy, większe przekrawamy, układamy w żaroodpornych foremkach. Topimy masło i mieszamy z winem. Polewamy szparagi, solimy i pieprzymy. Pieczemy 15 minut w 220°C. ZUPA SZPARAGOWO - WANILIOWA 1 l wody, obierki i