Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Zupa szparagowo-waniliowa
Zupa szparagowo-waniliowa - składniki:
Zupa szparagowo-waniliowa - sposób przygotowania:
Zagotowujemy wodę z odciętymi końcówkami i obierkami ze szparagów, zmniejszamy ogień, gotujemy ok. 15 min. Odcedzamy. Wlewamy wywar z powrotem do garnka, zagotowujemy i dodajemy łyżkę masła, dużą szczyptę soli, cukier, nasiona i laskę wanilii oraz szparagi w kawałkach. Gotujemy na małym ogniu 15 min lub do chwili, aż szparagi będzie można zmiażdżyć widelcem. Przecedzamy, pozbywając się tylko laski wanilii. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki masła, dodajemy mąkę i mieszamy, aż się połączą. Szklanka po szklance dodajemy wywar. Wciąż mieszamy, aż cały wywar zostanie wykorzystany. Dodajemy szparagi i podgrzewamy zupę. Miksujemy na gładką masę, dodajemy śmietanę, solimy, doprawiamy gałką i pieprzem. Pozostałe masło rozgrzewamy na patelni, podsmażamy szynkę na chrupko i podajemy z zupą.
- 1 l wody
- obierki i końcówki z 500 g białych szparagów
- 5 łyżek masła
- sól morska
- 1/2 łyżeczki cukru
- 200 g białych szparagów (obranych)
- 1/2 laski wanilii
- 2 łyżki mąki
- 100 ml kremówki
- szczypta gałki muszkatołowej
- biały pieprz
- 3-4 plastry prosciutto
Informacje o Zupa szparagowo-waniliowa
-
Atrakcyjny chudzielec
powinny pozostać twardawe. Osączamy, większe przekrawamy, układamy w żaroodpornych foremkach. Topimy masło i mieszamy z winem. Polewamy szparagi, solimy i pieprzymy. Pieczemy 15 minut w 220°C. ZUPA SZPARAGOWO - WANILIOWA 1 l wody, obierki i
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki