Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Warzywne curry z ryżem i groszkiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Warzywne curry z ryżem i groszkiem - składniki:
  • 2 łyżki stołowe oleju roslinnego
  • 1 posiekana cebula
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 3 łyżeczki proszku curry
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 3 pokrojone
  • dojrzałe pomidory
  • 1 papryka habanero
  • bez nasion
  • drobno posiekana
  • 450g pokrojonej w cienkie plasterki dyni
  • bez pestek
  • 1 pokrojona
  • czerwona papryka
  • pokrojona 1/4 główki małej białej kapusty
  • 1 puszka/ 400g odsączonej i opłukanej ciecierzycy
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki ostrego sosu paprykowego
  • 2 garści szarłatu
  • bez łodyg
  • posiekane
  • Ryż i groszek:
  • 1 łyżka stołowa oleju roślinnego
  • 1 pokrojona w drobna kostkę czerwona papryka
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 żółta papryka habanero
  • drobno posiekana
  • 225g ryżu długoziarnistego
  • 2 liście cynamonu lub liście laurowe
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 3/4 szklanki mleka kokosowego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 2 młode
  • pokrojone cebule
  • 3 łodygi tymianku
  • 1 łyżeczka ostrego sosu paprykowego
  • sól i pieprz do smaku
Warzywne curry z ryżem i groszkiem - sposób przygotowania: Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny, a następnie podsmaż cebulę aż się mocno zarumieni. Dodaj czosnek, imbir - smaż prze 1-2 minuty. Zmniejsz ogień i dodaj przyprawy, cały czas mieszając, aż danie nabierze wyrazistego aromatu. Ciągle mieszając dodaj pokrojone pomidory i dynię, zostaw na kilka minut na ogniu. Dodaj papryki, kapustę, bulion, poczekaj aż wszystko się zagotuje, zmniejsz ogień i przykryj patelnię. Duś przez 10 minut. Aby przygotować ryz z groszkiem - na patelni podgrzej olej roślinny, podsmaż cebulę, czosnek i paprykę habanero aż zmięknie. Dodaj liście cynamonu, ryż fasolę, mleko kokosowe, bulion, sos paprykowy i zagotuj. Dodaj młodą cebulę, tymianek, sól i pieprz - dobrze zamieszaj i zmniejsz ogień. Przykryj i gotuj na małym ogniu aż ryż wchłonie cały płyn i się ugotuje. Do curry dodaj szarłat i gotuj kolejne 5 minut. Nałóż ryż z groszkiem na talerze i polej curry.