Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Chutney pomidorowo-jabłkowo-ananasowy
Chutney pomidorowo-jabłkowo-ananasowy - składniki:
Chutney pomidorowo-jabłkowo-ananasowy - sposób przygotowania:
Przygotowujemy mieszankę przypraw. Kolendrę i kmin krótko prażymy na rozgrzanej patelni. Przekładamy do miseczki, dodajemy czosnek, imbir, chilli i cynamon. Mieszamy. Na koniec dodajemy goździki. Na rozgrzaną oliwę wsypujemy mieszankę przypraw, a następnie starte na grubych oczkach jabłka. Smażymy razem pół minuty, dodajemy pomidory, miód i sól i dusimy ok. 15 minut. Wlewamy sok z cytryny i pomarańczy. Dodajemy pokrojonego na małe kawałki ananasa. Dusimy jeszcze ok. 10 minut, mieszając, aż chutney zgęstnieje. Świetny jako dip do mięsa i ryb lub farsz do zimowych naleśników.
- 5 łyżek oliwy
- 4 kwaśne jabłka
- 1 puszka (ok. 400 g) pomidorów w zalewie
- 2 łyżki gryczanego miodu
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki soku z cytryny
- świeżo wyciśnięty sok z 1/2 pomarańczy
- 6 plasterków ananasa
- Mieszanka przypraw:
- po 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- kminu i mielonego cynamonu
- 1 łyżka zmiażdżonego czosnku
- 1 łyżka drobno startego na tarce korzenia imbiru
- 1 łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- 4-5 goździków
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki