Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Grzyby kiszone

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Grzyby kiszone - składniki:
Grzyby kiszone - sposób przygotowania: Kapelusze oczyść, wypłucz i na 5 minut wrzuć na osolony wrzątek. Następnie odcedź i ostudź. Kamienny garnek starannie umyj i wyparz. W serwatce rozpuść łyżeczkę cukru. Grzyby ułóż w garnku warstwami, kapeluszami w dół. Każdą warstwę posól, skrop serwatką i przełóż paroma ziarnami ziela angielskiego, pieprzu, listkiem laurowym i pokrojoną cebulą. Powierzchnię grzybów nakryj kawałkiem wygotowanego płótna, na wierzchu połóż talerzyk, a na nim czysty, ciężki kamień. Grzyby powinny same puścić sok. Jeśli jednak soku jest za mało (powinien przykryć grzyby), dodaj trochę wody zagotowanej z solą i ostudzonej (w proporcji 4 dag soli na litr wody). Rada: Najczęściej jadamy grzybki marynowane, mało kto wie, że można je również kisić jak ogórki. Nie wszystkie się do tego nadają, najlepiej smakują rydze i gąski, podobno także kapelusze borowików, no i zwyczajne pieczarki.