Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pissaladiere

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pissaladiere - składniki:
Pissaladiere - sposób przygotowania: W letnim mleku rozpuszczamy drożdże i cukier, wlewamy do przesianej mąki, solimy i wbijamy jajka. Zagniatamy i lekko wyrabiamy ciasto. Dodajemy miękkie masło i wyrabiamy na jednolitą, elastyczną masę. Oprószamy mąką i odstawiamy na 1 godz. W ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, a następnie dusimy pod przykryciem na oliwie z dodatkiem soli, pieprzu, tymianku i liścia laurowego około 25 min. Dodajemy utarte na purée kapary i starannie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części w stosunku 3:1. Większy kawałek rozwałkowujemy i wykładamy nim natłuszczoną formę do pieczenia. Na ciasto nakładamy farsz, pozostawiając między nim a brzegami formy pas szerokości 2 cm. Na farszu układamy oliwki i zrolowane filety anchois. Pozostałe ciasto ponownie dzielimy na 2 części w stosunku 3:1. Z większej części formujemy wałek, którym otaczamy farsz, z reszty - cienkie paseczki, z których robimy na wierzchu kratkę. Smarujemy wierzch odrobiną oliwy i pieczemy 20 min w 240 st. C.