Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pissaladiere
Pissaladiere - składniki:
Pissaladiere - sposób przygotowania:
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże i cukier, wlewamy do przesianej mąki, solimy i wbijamy jajka. Zagniatamy i lekko wyrabiamy ciasto. Dodajemy miękkie masło i wyrabiamy na jednolitą, elastyczną masę. Oprószamy mąką i odstawiamy na 1 godz. W ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, a następnie dusimy pod przykryciem na oliwie z dodatkiem soli, pieprzu, tymianku i liścia laurowego około 25 min. Dodajemy utarte na purée kapary i starannie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części w stosunku 3:1. Większy kawałek rozwałkowujemy i wykładamy nim natłuszczoną formę do pieczenia. Na ciasto nakładamy farsz, pozostawiając między nim a brzegami formy pas szerokości 2 cm. Na farszu układamy oliwki i zrolowane filety anchois. Pozostałe ciasto ponownie dzielimy na 2 części w stosunku 3:1. Z większej części formujemy wałek, którym otaczamy farsz, z reszty - cienkie paseczki, z których robimy na wierzchu kratkę. Smarujemy wierzch odrobiną oliwy i pieczemy 20 min w 240 st. C.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki