Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Grzyby w winie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Grzyby w winie - składniki:
  • 80 dag leśnych grzybów (prawdziwków
  • podgrzybków)
  • 100 ml oleju
  • 2 nieduże cebule
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
  • 1/2 pęczka natki
  • sól
  • pieprz
  • 200 ml białego wytrawnego wina
Grzyby w winie - sposób przygotowania: Grzyby dokładnie oczyść, wypłucz, osącz i pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni o grubym dnie mocno rozgrzej olej i podsmaż na nim drobno posiekane cebule. Gdy się zeszklą, dodaj do nich grzyby i smaż razem około 15 minut. Następnie grzyby skrop sokiem z cytryny i posyp posiekaną natką. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Na końcu wlej białe wytrawne wino i duś na małym ogniu jeszcze kilka minut. Podawaj od razu po przygotowaniu, najlepiej z kawałkiem świeżej bagietki i kieliszkiem zimnego białego wina.