Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Wybitny sorbet czekoladowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Wybitny sorbet czekoladowy - składniki:
Wybitny sorbet czekoladowy - sposób przygotowania: Wymieszaj w rondlu cukier i kakao, wlej wodę, mieszaj, aż powstanie pasta. Ustaw na małym ogniu, zagotuj, mieszając, podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Zwiększ ogień i gotuj, ciągle mieszając, aż powstanie jednolity i ciemny syrop (1-2 minuty). Przelej do miski, przypraw wanilią i brandy albo likierem. Ostudź, wstaw do lodówki, a gdy syrop będzie bardzo zimny, zamroź go w maszynie do lodów. Możesz także wstawić czekoladowy syrop (pod przykryciem) do zamrażalnika i zamrażać przez 4-5 godzin, mieszając co 30 minut. Rada: Wytrawne, kwaśne, czasami nawet lekko gorzkawe sorbety polecam nie tylko na deser, ale i dla odświeżenia smaku między jednym a drugim daniem.