Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Wytrawne ciastka z makiem
Wytrawne ciastka z makiem - składniki:
Wytrawne ciastka z makiem - sposób przygotowania:
Mieszamy sól, proszek do pieczenia i mąkę. Wyrabiamy z masłem i makiem, aż powstanie kruszonka. Wlewamy 5 łyżek zimnej wody, szybko zagniatamy. Zawijamy w folię kuchenną, wkładamy do lodówki na godzinę. Rozwałkowujemy na grubość 2 mm i wycinamy ciastka. Pieczemy (180 st. C, 10-15 minut). Jeśli któreś ciastko zbytnio wyrośnie - spłaszczamy je łyżką. Takie ciastka pasują do sera lub foie gras.
OPAKOWANIE:1. Przygotowujemy drewniane pudełko po serze camembert (takie ma na przykład Camembert Le Rustique).2. Ostudzone ciastka układamy po kilka w piramidki i związujemy kawałkiem rafii lub wstążką. 3. Z ozdobnego papieru wycinamy kółko i wkładamy je do przykrywki pudełka. Spód pudełka wyściełamy cieniutką bibułą.4. Z zewnątrz oklejamy pudełko aksamitną wstążką. Można też wziąć tylko spód pudełka, ułożyć w nim więcej ciastek i zawinąć w celofan.
- (na 30 ciastek)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g mąki
- 60 g zimnego masła
- 2 łyżki maku
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki