Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Mus buraczano-selerowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Mus buraczano-selerowy - składniki:
Mus buraczano-selerowy - sposób przygotowania: Kroimy 50 g buraków w zapałkę. Wrzucamy do wrzątku, gotujemy 2 minuty, osączamy, studzimy i odkładamy do dekoracji. Resztę buraków kroimy na kawałki, gotujemy w 200 ml mleka. Kiedy będą zupełnie miękkie, miksujemy je w mleku. Podobnie postępujemy z obranym i pokrojonym selerem: gotujemy go w pozostałym mleku, miksujemy. Namaczamy żelatynę, odciskamy, połowę dodajemy do gorącego purée buraczanego, resztę do selerowego. Mieszamy, aby żelatyna połączyła się z masami, studzimy. Ubijamy śmietankę. Połowę łączymy z zimnym purée buraczanym, resztę - z selerowym. Obie masy nakładamy do rękawów cukierniczych. Wycinamy kółka lub kwadraty z chleba tostowego za pomocą foremek (o wysokości 2-3 cm; okrągłych o średnicy 6-7 cm albo kwadratowych), w których będzie zastygał mus. Wycięte pieczywo kładziemy na dnie foremek, na nim warstwę białego lub czerwonego musu. Wstawiamy do lodówki, a gdy ta warstwa zastygnie (ok. godziny), szprycujemy na nią warstwę musu w kontrastowym kolorze, wyrównujemy wierzch, czekamy, aż i to zastygnie. Robimy galaretkę: rozpuszczamy namoczone listki żelatyny w podgrzanym soku z buraków. Gdy zacznie gęstnieć, rozsmarowujemy na musie. Na wierzchu układamy zapałki z buraków (do dekoracji nadają się też plasterki buraka chioggia, ćwiartki fig, natka). Wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Gdy, po wyjęciu z lodówki, mus osiągnie temperaturę pokojową, okrawamy go nożem i wyjmujemy z foremek.