Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Kaiserschmarrn
Kaiserschmarrn - składniki:
Kaiserschmarrn - sposób przygotowania:
Rodzynki zalewamy rumem, odstawiamy na 30 minut. Ucieramy żółtka z cukrem, solą i cukrem waniliowym. Do kogla-mogla powoli wlewamy mleko, stale ucierając. Mieszamy z mąką i osuszonymi rodzynkami. Do ciasta dodajemy porcjami pianę z białek. Rozgrzewamy masło na patelni, wlewamy ciasto, smażymy na małym ogniu pod przykryciem, aż spód się przyrumieni. Łopatką dzielimy omlet na ćwiartki (jak pizzę), każdą odwracamy i smażymy z drugiej strony. Potem rozrywamy je na kawałki (np. dwoma widelcami), cały czas smażąc, dzięki czemu każdy kawałek będzie równo przyrumieniony. Przekładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem. Podajemy ze śliwkami z syropu lub kompotu. Podpowiadamy: - W chwili kiedy mamy już na patelni odwrócone ćwiartki omletu, można dolać pomiędzy nie trochę stopionego masła i wsypać nieco cukru, a potem smażyć dalej, rozrywając omlet. Cukier, karmelizujący się na maśle, oblepi kawałki ciasta - będą słodsze, bardziej rumiane i chrupiące.
- Masę na Kaiserschmarrn można też zrobić bez rodzynek albo dodać je do prawie gotowego omletu, w chwili gdy ten jeszcze dosmaża się na patelni, ale już został podzielony na kawałki.
Informacje o Kaiserschmarrn
-
Jak zrobić omlet? To prostsze niż myślisz!
kaiserschmarrn lub kaiserschmarren. Ten ostatni smaży się na patelni, aż spód się zarumieni, a następnie dzieli łopatką na mniejsze kawałeczki. Od razu posypuje się je cukrem (można dodać do niego cynamon) i jeszcze chwilę podsmaża, aby całe się zezłociły i pokryły słodką otoczką
-
Desery z patelni
? Porównaj ceny ? źródło: Okazje.info Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski, to słodki deser rodem z austriackiej kuchni. Tradycyjnie podaje się go z cukrem pudrem oraz słodkimi konfiturami lub przecierem jabłkowym. My wybraliśmy jednak podduszone maliny. Omlet cesarski z malinami 5
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki