Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Smażony ozorek

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Smażony ozorek - składniki:
Smażony ozorek - sposób przygotowania: Ozór cielęcy lub wołowy bardzo dokładnie umyj. Zagotuj 1,5 litra wody, do wrzącej włóż ozór, dodaj oczyszczoną, obraną i umytą włoszczyznę. Gotuj do miękkości - co najmniej godzinę, nawet półtorej. Wyjmij ozór z wywaru, z jeszcze ciepłego zdejmij skórkę, mięso pokrój w plastry o grubości 1 cm. Przypraw do smaku solą i pieprzem, obtocz w mące, rozbitym jajku i tartej bułce. Plastry ozora smaż na mocno rozgrzanym maśle z obu stron na rumiano. Najlepszym dodatkiem jest sos chrzanowy.