Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Schab z pietruszką
Schab z pietruszką - składniki:
Schab z pietruszką - sposób przygotowania:
Mięso kroimy na kotlety, solimy i pieprzymy, smażymy na połowie oliwy po 2 minuty z obu stron na mocnym ogniu. Zdejmujemy z ognia, przekładamy do żaroodpornego naczynia. Obieramy pietruszki, kroimy je wzdłuż na połówki. Do tłuszczu ze smażenia mięsa wlewamy połowę pozostałej oliwy, rozgrzewamy, obsmażamy pietruszki - zdejmujemy je z patelni, kiedy zaczną się rumienić (karmelizować). Przekładamy do naczynia z mięsem. Cytrynę kroimy na pół, wyciskamy trochę soku na mięso i pietruszkę, połówki cytryn wkładamy do naczynia stroną przecięcia do góry. Solimy, pieprzymy, skrapiamy resztą oliwy. Pieczemy 30 minut w 190 st. C, a potem odwracamy każdy kawałek mięsa na drugą stronę, dopiekamy przez 10 minut. Robimy pesto: wszystkie składniki (oprócz soku i skórki z cytryny) rozgniatamy w moździerzu. Dodajemy sok i skórkę, a jeśli pasta wydaje się nam zbyt sucha, wlewamy trochę oliwy. Wyjmujemy naczynie z piekarnika, rozsmarowujemy pesto na mięsie. Dekorujemy listkami mięty i rukoli.
- 1 kg schabu
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- 100 ml oliwy
- 5-6 średniej wielkości korzeni pietruszki
- 1 sparzona cytryna
- Pesto do mięsa:
- garść liści mięty
- garść liści rukoli
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki białego octu winnego
- szczypta soli
- sok z 1/2 cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny ew. trochę oliwy
- Do dekoracji:
- garść listków mięty
- garść liści rukoli
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki