Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Placek drożdżowy z pumperniklem, serem i śliwkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Placek drożdżowy z pumperniklem, serem i śliwkami - składniki:
  • Drożdżowy spód:
  • 200 ml mleka
  • 60 g cukru
  • 450 g mąki + trochę do oprószenia stolnicy
  • szczypta soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 50 g miękkiego masła
  • 100 g pumpernikla
  • Serowy wierzch:
  • 125 g miękkiego masła
  • 230 g cukru
  • 1 opakowanie (10 g) cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 70 g kaszy manny
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 250 g gęstej śmietany (22%)
  • 750 g dobrego
  • tłustego
  • trzykrotnie zmielonego i odciśniętego twarogu
  • 1.2 kg wypestkowanych i pokrojonych na połówki śliwek węgierek
Placek drożdżowy z pumperniklem, serem i śliwkami - sposób przygotowania: Robimy ciasto: mleko podgrzewamy z cukrem. Mąkę mieszamy z solą, wsypujemy do miski, pośrodku robimy dołek. Wrzucamy do niego pokruszone drożdże, zalewamy ciepłym mlekiem, lekko mieszamy, dodając nieco mąki z brzegów dołka. Czekamy kilka minut, aż rozczyn w dołku zacznie pracować, potem łączymy go z resztą mąki i dobrze wyrabiamy, dodając jajka i masło. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, aż ciasto podwoi objętość. W czasie gdy ciasto rośnie, kruszymy pumpernikiel i suszymy go przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 100 st. C. Studzimy. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy raz jeszcze, czekamy 5-10 minut i rozwałkowujemy je na blasze wyściełanej pergaminem w taki sposób, aby zakryło cały spód i można było lekko podnieść brzegi. Posypujemy pumperniklem, lekko wciskając okruchy w ciasto. Przykrywamy, pozostawiamy na 20 minut, aby ciasto jeszcze trochę podrosło. Robimy masę serową. Ucieramy masło, 200 g cukru, cukier waniliowy i szczyptę soli. Po 10 minutach ucierania wbijamy po jednym jajku, stale ucierając i dodając kolejne, dopiero wtedy, kiedy poprzednie połączy się z masą. Dodajemy proszek budyniowy wymieszany z kaszą manną oraz śmietanę i twaróg, mieszamy. Masą smarujemy drożdżowy spód, obkładamy ciasno śliwkami, posypujemy resztą cukru. Pieczemy 45-50 minut w 200 st. C. Studzimy na blasze.

Informacje o Placek drożdżowy z pumperniklem, serem i śliwkami

  • Przepis na placek ze śliwkami - szybki i łatwy

    Przepis na placek ze śliwkami - szybki i łatwy

    kruszonkę, łącząc i rozcierając jej składniki palcami. Posypujemy ciasto. Pieczemy 30-40 minut w 190 st. C. Autor przepisu: Dorota Świątkowska Zobacz także: Placek ze śliwkami Beza pavlova ze śliwkowym purée Placek drożdżowy z pumperniklem, serem i śliwkami Ciasto ze śliwkami suszonymi

  • Twaróg w roli głównej - nie tylko na słodko

    Twaróg w roli głównej - nie tylko na słodko

    , zrobiła trzykrotnie zmielonego i odciśniętego twarogu 1.2 kg wypestkowanych i pokrojonych na połówki śliwek węgierek Placek drożdżowy z pumperniklem, serem i śliwkami - sposób przygotowania: Robimy ciasto: mleko podgrzewamy z cukrem. Mąkę mieszamy z solą, wsypujemy do miski, pośrodku