Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Medaliony rybne na cukiniowym spaghetti z sosem szafranowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Medaliony rybne na cukiniowym spaghetti z sosem szafranowym - składniki:
Medaliony rybne na cukiniowym spaghetti z sosem szafranowym - sposób przygotowania: Filety kroimy na medaliony o grubości ok. 2 cm. Solimy je z obu stron, skrapiamy sokiem cytrynowym i oliwą. Gotujemy na parze przez 3 minuty razem z rozgniecionymi ząbkami czosnku. Powstały podczas gotowania wywar wlewamy do miseczki - będzie potrzebny do przygotowania sosu. Cukinie kroimy w długie, wąskie paseczki i gotujemy na parze przez 2 minuty. Robimy sos szafranowy: wywar rybny mieszamy z wermutem i śmietaną. Gotujemy bez pokrywki, aż sos odparuje i zgęstnieje. Przyprawiamy szafranem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy zimne masło - dzięki temu sos będzie smaczniejszy, a przy tym lśniący, gładki i jeszcze bardziej zgęstnieje. Na talerzach układamy cukinie, na wierzchu kładziemy ryby i polewamy sosem