Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Flaki po warszawsku
Flaki po warszawsku - składniki:
Flaki po warszawsku - sposób przygotowania:
Płat flaków obgotowujemy 2 razy, zmieniając wodę. Za pierwszym razem flaki gotujemy około pół godziny, a za drugim około 4 godzin. Następnie kroimy je w paseczki, zalewamy trzecią zmianą wody, dodajemy kostkę rosołową, pokrojoną włoszczyznę, gałkę muszkatołową, liść laurowy, ziele angielskie, imbir. Gotujemy do miękkości. Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy obsmażoną cebulę (w całości). Przygotowujemy zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzamy ją rosołem i dodajemy do flaków. Potrawę doprawiamy solą i białym pieprzem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. (Przepis z baru Małgorzatka, ul. Czerniakowska 149)
- 600 g flaków cielęcych lub wołowych
- 1 kostka wołowa
- 150 g korzenia selera
- 150 g korzenia pietruszki
- 150 g pora
- 100 g marchewki
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 1 cebula
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- sól
- pieprz biały
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki