Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Flaki po warszawsku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Flaki po warszawsku - składniki:
Flaki po warszawsku - sposób przygotowania: Płat flaków obgotowujemy 2 razy, zmieniając wodę. Za pierwszym razem flaki gotujemy około pół godziny, a za drugim około 4 godzin. Następnie kroimy je w paseczki, zalewamy trzecią zmianą wody, dodajemy kostkę rosołową, pokrojoną włoszczyznę, gałkę muszkatołową, liść laurowy, ziele angielskie, imbir. Gotujemy do miękkości. Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy obsmażoną cebulę (w całości). Przygotowujemy zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzamy ją rosołem i dodajemy do flaków. Potrawę doprawiamy solą i białym pieprzem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. (Przepis z baru Małgorzatka, ul. Czerniakowska 149)