Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Morele suszone

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Morele suszone - składniki:
Morele suszone - sposób przygotowania: Połówki moreli układamy na blasze wyściełanej pergaminem - stroną przecięcia do góry. Blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 60 st. C, suszymy 24-36 godzin. Czas suszenia zależy od tego, jakie morele lubimy - jeszcze miękkie czy całkowicie suche. Co 3-4 godziny owoce należy odwracać na blasze - w ten sposób wysuszą się równomiernie. Gdy są już gotowe, wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki, pozostawiając owoce w środku, aż ostygną. Jeśli nie potrafimy określić, czy są odpowiednio wysuszone, przetnijmy jeden - nie może mieć wilgotnego środka. Albo: ściśnijmy kilka moreli w dłoni - są gotowe, jeśli nie wypływa z nich sok. Ostudzone, wysuszone owoce układamy dość luźno w płaskich pojemnikach, przykrywamy papierem i pozostawiamy na 10 dni w ciepłym, suchym i przewiewnym miejscu. Potem potrząsamy i sprawdzamy, czy w pojemnikach nie ma śladów soku - jeśli jest, trzeba powtórzyć suszenie w piekarniku, przynajmniej przez kilka godzin. Kiedy morele będą gotowe, pakujemy je do słoików (najlepiej z ciemnego szkła) lub szczelnie zamykanych plastikowych pojemników. Przechowujemy w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu (odpowiednio przygotowane i zapakowane powinny wytrzymać do roku); można je też zamrozić bądź przechowywać w lodówce. Uwaga: aby przeciwdziałać ciemnieniu owoców, można je po wydrylowaniu zanurzyć na kilka minut w soku z cytryny albo roztworze 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego w szklance wody.

Informacje o Morele suszone

  • Siesta z bakaliową paschą wielkanocną

    Siesta z bakaliową paschą wielkanocną

    Morele suszone Siesta Żurawina suszona Siesta Cukier wanilinowy Domowe Sekrety Appetita Cynamon mielony Domowe Sekrety Appetita Szczypta soli Przygotowanie: Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z miodem, dodaj masło, ser, sól i cukier wanilinowy. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj bakalie

  • Bakalie - świąteczne skarby [KONKURS]

    Bakalie - świąteczne skarby [KONKURS]

    bakalii i orzechów. Każdy z pakietów zawiera następujące produkty: - Bakalland Sułtańskie rodzynki - Bakalland Selection Żurawina z sokiem z granatu - Bakalland Chrupiąca sałatka - Bakalland Mieszanka keksowa - Bakalland Daktyle drylowane - Bakalland Morela suszona - Bakalland

  • Papryka faszerowana kaszą jęczmienną i morelami

    Papryka faszerowana kaszą jęczmienną i morelami

    , dwiema szczyptami cynamonu, solą i pieprzem. Dodajemy również pokrojone w większe kawałki morele suszone. Farsz możemy wzbogacić także posiekaną natką pietruszki. We wcześniej umytych paprykach wycinamy otwory i usuwamy gniazda nasienne. Tak przygotowane paprykowe łódki dokładnie wypełniamy farszem i

  • Świeże i suszone? Spróbuj pysznej owocowej sałatki z bakaliami!

    Świeże i suszone? Spróbuj pysznej owocowej sałatki z bakaliami!

    drobną kostkę. Dodać Żurawinę Suszoną Siesta, pokrojoną w paseczki Morele Suszone Siesta oraz Orzechy Pistacjowe Solone Siesta, które stanowią świetny balans smakowy dla słodyczy owoców. Całość delikatnie wymieszać. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem skropić sokiem wyciśniętym z limonki i pomarańczy

  • Menu na ciężki dzień

    Menu na ciężki dzień

    g płatków owsianych błyskawicznych 50 g moreli suszonych 50 g śliwki kalifornijskiej Do miski wsyp płatki owsiane, drobno pokrojone śliwki i morele. W osobnej misce zblenduj jednego banana lub rozgnieć go widelcem. Zmiksowanego banana dodaj do mieszanki płatków i bakalii. Całość dokładnie

  • Na pyszny początek - Owoc miłości

    , suszonych moreli, suszonych fig i rodzynków, skórka obrana z połowy cytryny, 5 goździków, kawałek laski cynamonu, 3 ziarna kardamonu, 0,75 l wody, cukier do smaku (ok. 4-5 łyżek), śmietanka-kremówka, cukier, cukier waniliowy, pomarańcza lub mandarynki Mieszankę suszonych owoców

  • Szlakiem śliwki. Dania inspirowane skarbami natury

    Szlakiem śliwki. Dania inspirowane skarbami natury

    ziemniaków2 duże marchewki2 cebule250 ml mleczka kokosowego100 g śliwek suszonych Bakalland100 g moreli suszonych Bakalland75 g orzeszków pinii Bakallandmały kawałek kłącza imbirusól i pieprz do smakuszczypta chilli Dynię obieramy ze skóry i wyjmujemy z niej pestki. Następnie kroimy w małą kostkę. Obieramy

  • Gazetka Biedronka, ważna od 8.10.2018: Więcej znaczy taniej i inne promocje

    Gazetka Biedronka, ważna od 8.10.2018: Więcej znaczy taniej i inne promocje

    dodatków do potraw lub przekąsek mogą dołączyć bakalie, a i na nie w gazetce znajdziecie interesującą ofertę – można zakupić trzy różne opakowania bakalii marki BakaD’Or w cenie dwóch, a należą do nich: morele suszone 150g, orzechy laskowe 150g, śliwki suszone 200g, orzechy nerkowca 100g