Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Śliwki z selerem i gorczycą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Śliwki z selerem i gorczycą - składniki:
Śliwki z selerem i gorczycą - sposób przygotowania: Śliwki umyj, pokrój na ćwiartki, usuń pestki. Seler umyj, pokrój na cieniutkie plasterki. Przygotuj zalewę: do ganka wlej ocet i 2 szklanki wody, wsyp cukier i sól. Zagotuj, mieszając, pozostaw na ogniu, aż cukier się rozpuści. Śliwki wkładaj partiami do gorącego octu, gotuj na małym ogniu 10 minut, aż staną się szkliste. Wymij z zalewy, włóż razem z selerem do wyparzonych słoików. Zmiel gorczycę, wsyp do zalewy, wymieszaj. Przestudzoną zalewą polej śliwki. Słoiki zamknij, pasteryzuj w temp. 80 st. C (litrowe słoje pasteryzuj 30 minut, mniejsze - 15 minut). Przechowuj w ciemnym miejscu.
Tarta z karmelizowanymi śliwkami - klucz do sukcesu