Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Chleb pszenno-żytni z pestkami
Chleb pszenno-żytni z pestkami - składniki:
Chleb pszenno-żytni z pestkami - sposób przygotowania:
Na 12-16 godzin przed pieczeniem chleba mieszamy: 1 łyżkę zakwasu ze 100 g letniej wody i 100 g mąki żytniej razowej. Do misy wsypujemy oba rodzaje mąki, sól, ziarna, płatki owsiane, otręby. Mieszamy, dodajemy zakwas, letnią wodę i dokładnie mieszamy - jakieś 2 minuty, nie dłużej. Ciasto wkładamy do natłuszczonej i wysypane mąką keksówki (11 x 30 cm), wygładzamy wierzch łyżką zanurzoną w wodzie. Pozostawiamy do wyrośnięcia - ciasto ma niemal podwoić objętość (3 godziny w 24°C). Pieczemy 80 minut w 175°C. Wyjmujemy i studzimy. (przepis z bloga makagigi.blogspot.com)
- 3/4 szklanki zakwasu na mące żytniej razowej 100% hydracji (stosunek wody do mąki w zakwasie)
- 1 i 3/4 szklanki letniej wody
- 2 szklanki mąki żytniej razowej (typ 2000)
- 1 szklanka mąki jasnej pszennej (najlepiej 750)
- 1 płaska łyżka soli
- po 1/4 szklanki pestek dyni
- słonecznika
- siemienia lnianego
- płatków owsianych i otrębów
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki