Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Chleb pszenno-żytni z pestkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Chleb pszenno-żytni z pestkami - składniki:
  • 3/4 szklanki zakwasu na mące żytniej razowej 100% hydracji (stosunek wody do mąki w zakwasie)
  • 1 i 3/4 szklanki letniej wody
  • 2 szklanki mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • 1 szklanka mąki jasnej pszennej (najlepiej 750)
  • 1 płaska łyżka soli
  • po 1/4 szklanki pestek dyni
  • słonecznika
  • siemienia lnianego
  • płatków owsianych i otrębów
Chleb pszenno-żytni z pestkami - sposób przygotowania: Na 12-16 godzin przed pieczeniem chleba mieszamy: 1 łyżkę zakwasu ze 100 g letniej wody i 100 g mąki żytniej razowej. Do misy wsypujemy oba rodzaje mąki, sól, ziarna, płatki owsiane, otręby. Mieszamy, dodajemy zakwas, letnią wodę i dokładnie mieszamy - jakieś 2 minuty, nie dłużej. Ciasto wkładamy do natłuszczonej i wysypane mąką keksówki (11 x 30 cm), wygładzamy wierzch łyżką zanurzoną w wodzie. Pozostawiamy do wyrośnięcia - ciasto ma niemal podwoić objętość (3 godziny w 24°C). Pieczemy 80 minut w 175°C. Wyjmujemy i studzimy. (przepis z bloga makagigi.blogspot.com)