Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Poncz na rumie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Poncz na rumie - składniki:
  • (Składniki na 10 koktajli)
  • 225g bardzo drobnego cukru
  • 225ml soku z limonki lub cytryny
  • sok z dwóch pomarańczy
  • 800 ml ciemnego rumu
  • 3 łyżki stołowe Grenadyny
  • 4 krople Angostura bitter
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatowej
  • dużo kostek lodu
  • drobno pokrojona pomarańcza
Poncz na rumie - sposób przygotowania: Zrób syrop: na patelni podgrzej cukier z dwiema szklankami wody, cały czas mieszając. Delikatnie zagotuj, podgrzewaj na mocnym ogniu przez 2 minuty, mieszając aż cukier się rozpuści. Odstaw na bok do wystygnięcia. W dużej misce lub dzbanie połącz soki owocowe ze schłodzonym syropem cukrowym, rumem i Grenadyną, dobrze mieszając. Dodaj bitter i gałke muszkatołową. Podawaj w wysokiej szklance pełnej lodu i ozdób plastrami pomarańczy. Poncz na rumie to gwarancja udanej imprezy!